Zöldutazás

Kihagyhatalan látnivalók

Sárospatak és környéke telis-tele van történelmi emlékekkel, kivételes természeti adottságokkal, hihetetlen túraútvonalakkal, egy szóval az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek kedvelt célpontja. De most vegyük szemügyre a várost. 

Maga a város, Sárospatak is tartogat az ide utazóknak különböző lehetőségeket. A Rákóczi Vár sziklaszilárd, impozáns épülete magasodik a Bodrog-folyó felé, a város szívében. Aki egy kis történelmi időutazásra vágyik, mindenképp látogassa meg a várat, hiszen a kor sajátosságait bemutató tárlatvezetés érdekes információkkal szolgál. A várudvaron megtekinthető a nem is olyan régen feltárt ágyúöntő műhely, ami bemutatja az ágyúöntés folyamatát és technikáját.

Fotó: Tarhos Ferenc

A Szent Erzsébet utca (mely egyben a vár egyik bejárata) önmagában is jelentős, hiszen számos műemlék épület található és megannyi legenda él a falak között a mai napig. Egyik lejáratánál található a Vízikapu, mely hihetetlen látványt nyújt a Bodrog-folyó mentén. A gótikus stílusban épült, díszes ólomüveg által díszített Sárospataki Bazilika is itt található. A Sárospataki Képtár a bazilika mellett található, ahol az érdeklődők a XX. század magyar művészetének különböző korszakait hivatott bemutatni.

Ha valaki sétálás közben szeretné alaposan szemügyre venni a város apró csodáit, az Iskolakert egyedi hangulatú sétányai remek élmény nyújtanak. Az Iskolakert a Sárospatakhoz kötődő híres személyeknek állít emléket szobrok formájában, 7 hektáros zöldterületen, melynek egyik kijárata máris a Sárospataki Teológia épületéhez vezet. Az épületben található a méltán híres Nagykönyvtár, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei.

Fotó: Tarhos Ferenc

Csak gondoljunk bele, hogy egy séta alkalmával mennyi élményt, tudást szerezhetünk! Sárospatak főutcája is bővelkedik műemlék épületekben, mintha csak mesélnének a falak. Egy sárospataki látogatás alkalmával érdemes ezeket a nevezetességeket felkeresni, meglátogatni, hiszen történelmünk részét képezte, melyet mai napig büszkén őriz a város.