Zöldutazás

Koptasd a bakancsod!

Sokak számára ismerősen cseng a Zempléni-hegység neve, de azt kevesebben tudják vagy élték át, hogy mennyi szépséget, kalandot és élményt rejt magában. 

Bármerre is induljunk el, eltérő nehézségű túraútvonalak állnak rendelkezésre, de mindegyikre jellemzőek a változatos terepviszonyok, talaj- és kőzetfajták, a növényzet sokszínűsége.

Az egészen rövid túráktól akár 40 km-es hosszúságúig választhatunk útvonalat, mely történelmi emlékeket érintve pazar hegycsúcsokon és patakvölgyeken át visz minket. A kihívások szerelmesei is megtalálják a számukra megfelelő útvonalat. 

A turistajelzések jól láthatóak, egyértelműen követhetőek, de nem árt, ha magunkkal viszünk egy aktuális térképet. Nem ajánlatos csak a GPS-re hagyatkozni, hiszen számos helyen nem használható telefon. Ami valljuk be, egyáltalán nem baj…

Akik szeretnek túrázni, nem győznek majd gyönyörködni a látványba. Az út során jó néhány kilátó esik útba, amit nem szabad kihagyni, hiszen a látvány a magasból a legjobb. 

Csak néhány hely a közelben és kicsit távolabb, ami nem szabad elmulasztani: Megyer-hegyi Tengerszem, Király-hegy, Radvány-völgy, Long-erdő, a Berek, Makkoshotyka, Hercegkút, Zsidó rét, Komlóska, Magyar Kálvária, Magas-hegy, Vágáshuta, Rostalló, Kőkapu.

Az információs anyag a „Merre az arra?” – Sárospataki kulturális és turisztikai táblarendszer fejlesztése (TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2021-02381) projekt keretében készült.