Zöldutazás

Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium

Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium

A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium északkelet Magyarország egyik legfiatalabb középfokú oktatási intézménye. A Makovecz Imre által tervezett épületben 1993-ban kezdődött el az oktató-nevelő munka.

 

Megyei keretből „egy szakmunkásképző intézetet lehetett volna Sárospatakra építeni, de az iskolaigazgatóval, a tanácselnökkel, a tanácselnök-helyettessel, és Kiss Jóskával azt mondtuk, hogy Pataknak nem erre, hanem egy másik, egy világi gimnáziumra van szüksége. Hadd legyen, mert van elég gyerek, és Pataknak nagy a vonzáskörzete. Így jött létre a gimnázium megépítése, amit egy nagyszerű ember, Velkey László vezetett.” (Makovecz-interjú, 2005.) 1988-ban leendő tanárokkal közösen álmodták meg az alaprajzot: a tantermek egy felülről megvilágított nagy aulát vesznek körbe. Makovecz ezt a teret öltöztette ünneplőbe, kitárt angyalszárnyak körfonatába. A tornaterem eredetileg városi sportcsarnoknak készült, és önálló intézményként működhetett volna, hogy jobban szolgálja a város közösségi sportéletét. A gimnáziumot körbevevő négy saroktorony a sárospataki vár mintájára született, és vertikális hangsúlyt ad az épületnek.

A Művelődés Háza tervezésekor először megfogalmazódott, Makovecz építészetét meghatározó gondolatiság, amely szerint az égből aláereszkedő tető védőburokként borul a földből kinövő alapfalakra, ennél az épületegyüttesnél egészen különleges drámaiságba fordul. Szinte már nincsenek alapfalak, a földig leereszkedő tető belső tereiben pedig a felülről érkező fényben mozdulatlanul, rendezett sorban megjelennek a fenti világ üzenetét hordozó, arctalan égi lények. Az építkezés sokáig állt, a rendszerváltozás elzárta a forrásokat. Az 1993-as épület-átadáskor a fejlesztési tervek további külső sportpályákat, kollégiumot, lakóépületeket is részleteztek. Campus-szerű intézményi beépítéssel lehetőség lett volna a városrész újraértelmezésére, a rendszerváltás utáni polgármester azonban nem volt híve Makovecz építészeti és revitalizációs gondolatainak. „Nem akarok belemenni ebbe, hogy mennyire sajnálom azt, hogy nem sikerült Sárospataknak valamilyen különös oknál fogva egy olyan fejlesztési koncepciót képviselnie, olyan képviselőtestületet összehozni és olyan polgármestert választani, aki képes lett volna folytatni azt a nyugodt és egyenletes fejlesztési tempót, ami dukál Sárospataknak. Sárospatak egy rendkívül fontos hely Magyarországon, ennél sokkal többet érdemelne, mint ami elvileg most már 15 éve megállt.” (Makovecz-interjú, 2005.)

 

Névadója Árpád vezér lett, aki a magyar történelem kiemelkedő alakjaként a IX. század végén, népünk honfoglalását vezette. Az iskola címere is e korszak hangulatát idézi, amelyen egy életfát ábrázoló honfoglalás kori hajfonat korong motívuma látható. Ez az életfa szimbolizálja, a múlt és a jövő, a hagyomány és a modernség, téren és időn átlépő szoros és eltéphetetlen kapcsolatát.
Az iskola képzési rendszerében kiemelt szerepet kap az informatikai-, idegen nyelvi oktatás, és a tehetséggondozás.

 

t.

Az információs anyag a „Merre az arra?” – Sárospataki kulturális és turisztikai táblarendszer fejlesztése (TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2021-02381) projekt keretében készült.