Zöldutazás

REFORMÁTUS KOLLÉGIUM – Református Kollégium Oktatási Intézményei, Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei, Református Kollégium Teológiai Akadémiája

REFORMÁTUS KOLLÉGIUM – Református Kollégium Oktatási Intézményei, Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei, Református Kollégium Teológiai Akadémiája

Ez az iskola az ország egyik legrégebben fennálló oktatási intézménye, 1531-ben, a reformáció szellemében alapította Perényi Péter. Az évszázadok során hazánk számos nagy alakja töltötte itt diákéveit, az ország legnevesebb iskolái között tartották számon.

A kollégium pártfogói Dobó Ferenc, Perényi Zsófia, Lórántffy Mihály elhalálozása után sem szűntek meg, sőt, amikor I. Rákóczi György erdélyi fejedelem lett, gondoskodott a kollégiumról. I. Rákóczi György törvényeket hozott létre, amelyek szabályozták az iskola életét. Lorántffy Zsuzsanna férje utolsó akaratának tekintette a kollégiummal való fokozott törődést. 

Ő hívta ide Comenius Amos Jánost, a híres magyar származású cseh – morva pedagógust.

Az 1848/49-as harcok ideje alatt a gimnáziumban megszűnt az elemi oktatás és nyolc osztályossá vált az iskola. Megindult a tanítóképzés 1857-ben, így már a teológia és a jog mellett ezt is lehetett itt tanulni. 

1952-ben számos más egyházi iskolával együtt a Sárospataki Református Kollégiumot is államosították, s csaknem negyven éven át Rákóczi Gimnázium néven működött tovább.

A Művelődés Háza építésével párhuzamosan indult a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtár Repozitóriumának tervezése. A munka 1982-ben kezdődött Makovecz tervei alapján. Az épület szerkesztése a Kollégium épületeihez alkalmazkodva nyugodt, klasszikus. A földszinti kiállítóterem nagy homlokzati nyílásokat, az emeleti könyvraktárak zárt határoló falakat kívántak. A főbejáratnál a homlokzatot magasan felnyitotta a tervező, és a tetősíkot megemelve egy termetes tölgyfát állított eléje, amelynek a beemeléskor, sajnos, igen sok karját, ágát levagdosták. Ezt a motívumot kísérik a falból kinövő hántolt fatörzsek, elágazó karok, amelyek a tetőt ékelik ki, s egyben tagolják a nagy homlokzati felületeket. 1987-ben adták át a Repozitóriumot, ahol 2005-ben egy Makovecz Imrével egyeztetett átalakítás történt: a földszinti kiállítóterem és folyosószakasz összenyitásával egy új olvasó könytárterem létesült benne.

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma történetének legújabb időszaka 1990-től datálódik. Ekkortól ismét a református egyház irányítása alá került az iskola. 1996 óta folyik a hat évfolyamos oktatás. 2007. szeptemberében egy biológia-kémia tagozatos osztályt indítottak. Az iskola működését jól felszerelt biológiai, kémiai és számítástechnikai előadótermek nyelvi laboratórium, két tornaterem, sportpálya jól felszerelt csónakház segítik. Fontos, nélkülözhetetlen része gimnáziumunk életének az iskolai könyvtár, az olvasótermek; megtalálhatunk benne minden olyan könyvet, amelyek ismereteink elmélyítéséhez szükségesek. 2004. szeptember 1-jén 22 tanulóval, 3 tanítóval és 2 óraadóval elkezdődött az oktatás az általános iskolában is. Az iskola alulról építkező, 8 osztályos általános iskola.

A gimnázium néhány híres diákja

Református Kollégium Kiállítás

1930-as évektől működik múzeum. Fokozatosan töltődött fel a szertárak állományából, a különböző helyeken őrzött régiségekből. Így már 1930-ban itt nyert elhelyezést az 1880-1930 között kialakult Szépészeti és Műrégészeti Múzeum kb. 200 régészeti, általános történeti és néprajzi tárgyból álló anyaga, s előbb Régiségtár, majd Régészeti és Történeti Múzeum néven élt tovább. 1936-ban a Simándi István által 1709-ben alapított fizikai szertárból, a „Museum Physicum”-ból kerültek át a már nem használt régi kísérleti eszközök.

 

Nagykönyvtár, Sárospataki Református Kollégium, Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei

Cím: Sárospatak, Rákóczi utca 1.

Nyitvatartás: hétfő – szombat 9.00 – 17.00 vasárnap 9.00 – 13.00 minden egész órában induló tárlatvezetéssel tekinthető meg. November 1 – március 31.: hétfő – csütörtök: 9.00 – 17.00 péntek: 9.00 – 14.00 szombat – vasárnap – csak előzetesen bejelentkezett látogatókat fogadnak.

 

A könyvtár és a múzeum látogatása csak vezetéssel, óránként hétfő-szombat 9-től 17-ig (az utolsó csoport 16 órakor indul) vasárnap 9-től 13-ig (az utolsó csoport 12 órakor indul).

Nem kölcsönző könyvtár, de az olvasótermekben bármilyen könyvet ki lehet kérni, legyen az régi vagy új. Diákok, híres és nem híres emberek ma is szívesen látogatják a gyűjteményt, illetve hagyják saját könyvtárukat Gyűjteményekre, ezáltal nemcsak gyönyörű terme, de a kötetek sokasága miatt is lenyűgöző a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei.

Sárospataki Református Kollégium

A kollégiumban alsó-, közép- és felső fokú oktatás épült egymásra, mely koronként különböző iskolatípusok együttesét alkotta, és külföldi egyetemjárással egészült ki. Patakon a teológiai oktatás mellett a bölcsészet és a jog, majd a pedagógia és a gyakorlati képzés kapott hangsúlyt.

Az információs anyag a „Merre az arra?” – Sárospataki kulturális és turisztikai táblarendszer fejlesztése (TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2021-02381) projekt keretében készült.